В Стоматологията възстановяват операционната за орална хирургия

Публикувано на 21/03/2013

Това, което ни отличава от денталния лекар, е, че ние имаме грижата както за проблеми със зъбите, така и за счупени челюсти, лицеви травми, тумори, казва д-р Красимир Миланов

 

Ася ПЕНЧЕВА

Интервю от вестник “Утро” 2012

 

Д-р Красимир Миланов е роден през 1972 г. в Русе. Завършил е Факултета по дентална медицина на Медицинска академия-София и от началото на тази година има призната специалност по “Орална хирургия”. Той е един от шестимата такива специалисти в Русе, като трима от тях са в надпенсионна възраст. Член е на Сдружението на оралните и лицево-челюстни хирурзи.

– Д-р Миланов, кога хората сядат пред хирург?
В нашата работа 90% се падат на хирургични случаи, свързани с периодонтити, усложнени екстракции и възпалителни болести от зъбен произход. Това, което отличава оралния хирург от денталния лекар, е, че ние имаме грижата както за проблеми със зъбите, така и за счупени челюсти, лицеви травми, тумори и др. Заедно с колегата ми д-р Цветан Трендафилов, който през декември ще защити специалността си, имаме амбиция да сформираме младия екип на Русе в тази област и да възстановим операционната зала в Стоматологията. Това вероятно ще стане и голям принос ще има д-р Цветанка Доганова, управител на Центъра по дентална медицина.
– Това означава ли, че се правят инвестиции в техника тук?
О, да. Нещо повече – сега имаме нов панорамен рентгенограф, който е последна дума на техниката. Планираме да се сдобием и с 3D скенер за челюсти.
– Жертвите на побои и катастрофи ли са най-многобройните ви пациенти?
За радост са по-рядко, но пък възпалителните заболявания са значителни. Хубаво е да се знае от читателите, че специалисти по орална хирургия има само във Варна, Плевен, София и другите университетски градове, но не и в малките градчета наоколо.
Когато обаче имаме труден случай и се нуждаем от стационар, работим съвместно с д-р Станимир Георгиев по лицето и шията на пациентите. Те остават в стационара на МБАЛ-Русе, тъй като в Стоматологията нямаме условия за наблюдения на лежащо болни.
– Как се оперира нещо толкова малко и на тясно пространство, каквото са зъбите в устата?
Действително има някои трудности и специфики, които отличават нашата специалност от общата хирургия. Става дума за това, че обемът на оперативното поле е по-малък, подготовката и следоперативният период са по-кратки, времетраенето на оперативната намеса е по-малко, престоят на пациента в кабинета е в рамките на час-два и се работи предимно с локално обезболяване.
Интересното е, че лицево-челюстната област си я поделят няколко други специалности – “Уши, нос, гърло”, “Лицева хирургия”, “Неврохирургия”, “Офталмология”. Не е случайно, че в Западна Европа има специални клиники “Глава и шия”, в които работят само такива специалисти.
– Все пак казахте, че най-чести са случаите на възпаления. Какви са те?
Това са абцеси и флегмони от зъбен произход. Абцесът е ограничена кухина, изпълнена с гной. Флегмонът няма граници и е по-тежката форма. Ако не бъдат лекувани, някои от тях завършват със смърт. Един флегмон от зъбен произход може да слезе към белия дроб или да тръгне към черепа, получава се сепсис и смърт.
– Кога се налага да се “сцепи” венецът?
Това понятие се използва за медицинския термин инцизия. При него се дава ход на гнойта да излезе и да се излекува болното място.
– Възможно ли е човек да страда и да не се досети, че проблемът му може да е в зъбите?
Ако не може да се локализира точно причината, много често хората търсят помощта на общи хирурзи и не знаят, че има специалист орален хирург. Ние с д-р Трендафилов изградихме много добър мост с колегите си от клиника “Света Анна” в София и когато установим случай от голяма сложност, го изпращаме веднага при тях. Става дума за тумори и фрактури, които се нуждаят от специализирана техника и условия. Държа да подчертая, че ние прекарахме три години от специализацията си в клиниката на проф.Угринов и нашите пациенти от Русе се приемат веднага от него. Трима от най-добрите лицево-челюстни хирурзи в България работят там.
– Много се знае за рака на гърдата и на простатата, а почти нищо за устната кухина. Защо е така?
Злокачествените образувания по лицето и устата са по-голям процент /60%/ от онкологичните случаи по тялото. В устната кухина има костни и мекотъканни тумори, на езика, на фарингса, на долната и горна челюст, на кожата и т.н. Виждал съм случаи на карциномна язва, която хората си лекуват сами с някакво мазило, най-често гранофорин, изписан им от техния зъболекар. Ето защо съм противник на този битпазар, в който се превърна здравеопазването. За пари всеки се хваща в неща, от които най-често не разбира или няма никакъв опит. Първият принцип в медицината все пак е “Не вреди!”.
– Ако се осъществи желанието ви за операционна, какви случаи ще поемете?
Може би две трети от обема на оралната хирургия ще може да се извършва тук. Някои от тях и преди години са се правили от д-р Христов, д-р Йорданов и д-р Тодоров. Аз лично съм научил много от тях. Нещо повече – ние тогава ще можем да каним специалисти от София за консултации, а не да разкарваме пациентите. Пълният обем от дейности няма да ни бъде разрешен от закона, тъй като се изисква анестезиолог, стационар и т.н.. В София има три специализирани болници за лицево-челюстна хирургия, а ние – нито една, макар градът да има крещяща нужда от такава.
– Естетичното зъбопротезиране включва ли се в намеренията ви?
По-скоро съм привърженик на чисто хирургичната дейност. Категорично смятам, че един човек, какъвто и блестящ специалист да е, не би могъл да бъде еднакво добър в естетиката, ортодонтията и хирургията.
– Здравната каса поема ли всички тези сложни процедури?
Не, нищо не поема. Покриват се само някои манипулации, но това е пренебрежимо малко. Тук пакетите не са като в другата, общата медицина и нещата са несъвместими. Денталната медицина винаги е била така изоставена. В другите държави се поемат протези, отстраняване на мъдреци и други.
– Означава ли това, че ваденето на мъдрец е хирургична интервенция?
Според стандартите точно това се равнява по сложност на отстраняване на апендикс. В тази област има артерия, нерв и ако се наранят, човек може да се инвалидизира за цял живот. Сънната артерия се намира на 2 сантиметра от сливицата. Този факт е достатъчен.
– Поставяте ли импланти и какво е мнението ви за тях?
Да, поставям. Те са алтернатива на изгубени зъби и са бъдещето, но смятам, че нещата се комерсиализират прекалено. Челюстите не са талпи, в които се дупчат дюбели. Имплантологията е част от оралната хирургия. Раздаването на сертификати след два часа обучение не ни води към нищо добро. Това го знаят най-добре потърпевшите.

Вашето мнение

Your email address will not be published.