Зъбните импланти са съвременната алтернатива на протезите

Публикувано на 21/03/2013

Д-р Красимир Миланов: Зъбните импланти са съвременната алтернатива на протезите
Процедурата е абсолютно безболезнена за хората и се прави с местна анестезия, казва денталният хирург.

 

Ася ПЕНЧЕВА

 

Д-р Красимир Миланов е роден в Русе през 1972 г. Завършил е Факултета по дентална медицина на Медицинска академия-София. Има призната специалност “Орална хирургия” и множество квалификационни курсове по имплантология. Д-р Миланов приема пациенти в Стоматологията и в частния си кабинет.

 

– Д-р Миланов, защо все по-голямо внимание се отделя на имплантологията като част от стоматологията?
Защото това е раздел, който засяга много пациенти и особено тяхното поведение в обществото. Имплантологията е алтернативен метод на заместване на извадените зъби и тяхната рехабилитация /възстановяване/. Най-общо казано, това е поставяне на изкуствен корен вътре в челюстната кост.
– Това ли е “холивудската усмивка”?
Не точно. Имплантологията е най-съвременният клон в оралната хирургия, като трябва да се разграничават имплантите от фасетите. Безспорно е обаче, че с добри импланти може да се постигне ефектът “холивудска усмивка”. Това особено силно се отнася до хората, които страдат от пародонтит и имат множество извадени зъби. Преди години се слагаха частични и цели протези, мостове /при тях обаче се унищожават два съседни здрави зъба/. При имплантологията дори при един изваден зъб, особено на млад човек, се поставя имплант директно в костта с хирургическа манипулация и отгоре се слага надстроечната част – коронката.
– Това не е ли скъпо?
Ами скъпо е и затова малко хора в България могат да си го позволят. Не бих искал да цитирам точни цифри, тъй като всичко зависи коя от 2000-те имплантни системи ще избере стоматологът. Това е все едно да питаме колко струва една кола. Ами различно – има нови за по 10 000 лева, но има и за по милион. Ето заради тези разлики много от колегите избират да поставят евтини импланти, като се съобразяват със стандарта на пациентите си. Процедурата е скъпа, но е модерна и полезна. Нещо повече – всеки качествен имплант има свой паспорт от производителя с номер и 5-годишна гаранция. При евтините такова нещо няма.
Не говоря само за младите хора с проблем от заболяване или травма. Има много възрастни, които са с цели обеззъбени челюсти и трябва да слагат протези. Ако имат импланти, ще си осигурят стабилност на протезата, която иначе така “танцува” в устата, че и лепилата не могат да помогнат.
– Има ли ограничения на кого могат да бъдат поставени импланти и на кого не?
Да, пациентът трябва да отговаря на някои условия. По принцип на всеки може да бъде поставен имплант с изключение на хора, които имат заболявания – контраиндикация за поставянето на импланти. Това са автоимунни заболявания, болести на кръвта, онкологични, неконтролиран инсулинозависим диабет, след лъчелечение и при пушачи, тъй като се образуват възпалителни процеси от тютюневия дим. За да се пристъпи към имплантиране, трябва да има достатъчно обем кост на долната или горната челюст. Второто условие е правилната диагностика, която се извършва с триизмерно изображение чрез скенер за челюсти. Там грешките са сведени до минимум.
– Как преценявате какъв зъб ще изградите?
Има импланти с различни размери и дебелини, а си има и стандарти за тях. Когато се прецени какъв точно ще е нужен, той се поръчва на производителя и се поставя.
– Какво е предимството на имплантите?
Огромно. Те заместват корена на зъба, който е изваден по една или друга причина. Най-често това е след кариес и неговите усложнения. Това празно място се запълва и се изгражда зъб. Процедурата е абсолютно безболезнена за хората и се прави с местна анестезия. Самата кост няма рецептори за чувствителност. Разбира се има много анатомични структури, които трябва да се пазят, но това е работа на хирурга.
– Колко време отнема тази процедура?
Самият имплант се поставя за около 15 минути, но след това има процес на остеоинтеграция, докато тялото на импланта се свърже с костта. Това е част от така наречения двуетапен метод, на който лично аз съм привърженик. За горна челюст се изчаква около 6 месеца да срасне, а за долна – 3 месеца. През този период няма никакви ограничения за пациента. След това се разкрива имплантът и се поставя надстроечната част.
Другият метод е “Fast Fix” /бързо фиксиране/, при който още при изваждането на зъба се навива едночастов имплант. Пациентът излиза от кабинета с готови зъби, но лошото е, че след това не бива да има междузъбен контакт, иначе често падат такива импланти. Проф.Ланг, световно име в имплантологията, който е изнасял лекции и в България, сподели опита си, че трябва време за остеоинтеграция за 100% успех.. Един имплант, враснал добре в костта, може да бъде отстранен само с взрив.
– Нуждаят ли се имплантите от специална поддръжка?
О, да! Макар че ние като стоматолози препоръчваме на всички хора да идват поне два пъти годишно в кабинета ни, то за хората с импланти това е абсолютно задължително. Има и още едно изискване – стриктна устна хигиена. Ако пациентът си мисли, че веднъж платил си за импланти, е приключил с грижата за устата си, много се лъже – точно обратното, но пък си заслужава.
– Има ли развитие и в тази част от стоматологията?
В САЩ и Западна Европа слагат импланти от 50 години и имат много опит, съответно много работят в развитието на имплантологията. Ние се учим от най-добрите и лично аз всяка седмица получавам по електронната си поща новостите от дружествата и клубовете на имплантолозите по света. Винаги, когато идват в България велики имена, лично аз съм на курс, а и не пропускам форумите в Мюнхен всяка година. Истината е, че част от парите за импланти трябва да се инвестират моментално в квалификацията на лекаря. Иначе изостава много и фатално.

Вашето мнение

Your email address will not be published.